Ett av smakminnena från lilla byn Blera: Min man och jag var sysselsatta med att mäta upp ett hus och Caterina som bodde granne med huset vi jobbar med hade tillagat friterade zucchiniblommor doppade i socker och kom ut och bjöd oss. Det smakade underbart och i kombination med Caterinas vänlighet fastnade det i minnet. Genom åren har jag tänkt att själv försöka laga rätten men det har inte blivit av. Blommorna finns vad jag vet inte att köpa här hemma och jag har tyckt att det varit lite synd att ta de enstaka zucchiniblommorna som kan utvecklas till färdiga frukter från den egna odlingen. Men så hittade jag detta recept på friterade zucchiniblommor och kopplade minnet 35 år tillbaka i tiden. Tyvärr är ju säsongen över för i år men när zucchinin blommor nästa sommar är dettta ett gott recept värt att testa:
Ingredienser till 4 personer:
- 15 zucchiniblommor
- 200 g vetemjöl
- 1 ägg
- olja till friteringen
- salt och peppar
- 1 dl kolsyrat vatten
- ricotta eller annan färskost
Tillagning:
Blanda mjöl, ägg och vatten till en smet. Vispa ingredienserna tills smeten. Eventuellt med tillsats lite vatten.
Skölj zucchiniblommorna och ta bort pistillen, och torka dem försiktigt i en bomullsduk.Fyll blommorna med ricotta eller annan färskost och hårdost i tunna stavar.
Värm olja I en medelhög stekpanna.
Doppa blommorna i smeten, lägg dem försiktigt i den varma oljan så att blommorna täcks (du kan kontrollera temperaturen med några droppar smet), stek några i taget och vänd dem en gång.
När de är gyllene ta bort dem med hjälp av en hålslev och låt dem torka på hushållspapper. Strö med lite salt, lägg dem på ett serveringsfat och servera.
Det är jättegott också utan fyllning doppade i socker efter friteringen.