är det att läsa Kristina Kappelins bok från 2007, Rom. Kristina utforskar det genuina Rom kvarter för kvarter och tar läsaren med på besök hos verksamma människor i staden. Vi besöker trattorian Alfredo e Ada, där vi får träffa den snälla Ada som har en dagens rätt på menyn, Paula de Mauro som är en framgångsrik vinproducent och vi får följa Antonio som går runt i centrum och säljer färska kaktusfikon, örter och hemkokt sylt ur två papplådor. Och många fler personligheter som lever sina liv i den eviga staden, som om tiden står still. En underbar bok att läsa när man är i Rom och låta sig guidas till smultronställena som man kan ha svårt att upptäcka själv som tillfällig besökare. Eller så kan man läsa boken hemma i soffan och resa till Rom i fantasin...  
 

Boken är slut på förlaget men kommer att tryckas i reviderad version och ges ut i höst 2014. Till dess finns den att låna på biblioteket!
Det går att köpa olivolja från Blera på webbutiken ITIGO, som säljer ekologiska, italienska delikatesser. 229:- för 0,5 liter. Jag fick också kontakt med en svensk som är knuten till kooperativet i Blera och som säljer Colli Etruschi Classico till vänner och bekanta till mer rimliga priser. Så nu har jag köpt på mig årsförbrukningen och lite till. Det trevliga var att denna person är bosatt i Blekinge men uppväxt i San Giovanni in Tuscia, grannbyn till Blera. Genom det mötet fick jag en koppling till minnen 33 - 34 år tillbaka i tiden och de små fina bergsbyarna i Lazio, som blev början till sogni italiani.
 
                                
 

Här hittar du följande information om EVO:                                               

EVO från Societá Agricola Colli Etruschi i regionen Lazio / Italien.

1:a pris i den internationella olivoljeguiden FlosOlei 2014

Oliver: Caninese 100%

Doft: frisk och fruktig med inslag av grön banan och örter.

Smak: balanserad beska och pepprighet med toner av saliva, anis och vild mynta. Lång eftersmak

Passar utmärkt till: bruschetta med tomat, carpaccio, tonfisksallad, pasta bolognese, grillat lamm och långlagrad hårdost.

      

 

Sedan 1965 driver olivoljeproducenter i Blera ett kooperativ, Colli Etruschi, som tillverkar högklassig olivolja som har fått många utmärkelser för sin höga kvalitet och goda smak.
Mer information om kooperativet och produkterna finns på Colli Etruschis hemsida: http://www.collietruschi.it/
 
På youtube finns också en video som beskriver produktionen:
 
Ska undersöka om det finns annat sätt att få fatt på denna speciella olio di oliva än att åka till Blera och köpa på plats.