Arancini
0kommentarer

Äntligen fick jag smaka arancini, risbollarna som Montalbano är så förtjust i. I delikatessvaruhuset Peck i Milano hittade vi dem. Vi valde mozzarellafyllning och det var gott. Bra mellanmål när man är ute och shoppar.
Buljong
2 grönsaksbuljongtärningar
1 morot, skuren i bitar
1 selleristjälk, skuren i bitar
1 potatis, delad
0.5 gul lök
9 dl vatten
Risblandning
2 dl aborio- eller avorioris
2 msk olivolja
0.5 gul lök, finhackad
50 g smör
1 dl färskriven parmesanost
100 g kokt skinka
100 g mozzarella
ev. lite vetemjöl
salt och peppar
Panering
1 ägg, uppvispat
ströbröd
solrosolja till fritering
Gör så här
1. Buljong: Häll vattnet, i en kastrull, tillsätt buljongtärning, morot, selleri, potatis och lök. Låt buljongen koka i 30 minuter. Smaka av och späd ev. med lite extra vatten om buljongen är för salt.
2. Ris: Värm olivolja i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner riset i kastrullen, häll i hälften av buljongen och späd sedan kontinuerligt med mer buljong. Rör om då och då. Koka riset på låg värme i cirka 15 -20 minuter. När riset är färdigt ska det vara lite klibbigt. Blanda i smör och parmesan, låt svalna. Blanda ris, mozzarella och skinka, smaka av med salt och peppar.
3. Panering: Häll ströbröd på en tallrik. Forma riset till bollar, rulla dem först i äggvispet och sedan i brödet så att det fäster runtom. Tillsätt lite mjöl i risblandningen om den känns för lös.
4. Fritering: Värm upp solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir gyllenbruna runt om Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.
Kommentera