Arancini

0kommentarer


Äntligen fick jag smaka arancini, risbollarna som Montalbano är så förtjust i. I delikatessvaruhuset Peck i Milano hittade vi dem. Vi valde mozzarellafyllning och det var gott. Bra mellanmål när man är ute och shoppar.
 
Verkar inte så svårt att laga själv:
 
 
 
Här är Paolo Robertos recept som jag hittade på nätet.
 
Ingredienser

Buljong

2 grönsaksbuljongtärningar

morot, skuren i bitar                                                         

1 selleristjälk, skuren i bitar                                                         

1 potatis, delad                                                         

0.5 gul lök                                                         

9 dl vatten                                                 

Risblandning

2 dl aborio- eller avorioris                                                         

2 msk olivolja                                                         

0.5 gul lök, finhackad                                                         

50 g smör                                                         

1 dl färskriven parmesanost                                                         

100 g kokt skinka                                                         

100 g mozzarella                                                                                                                

ev. lite vetemjöl                                                                                                                

salt och peppar                                                 

Panering

1 ägg, uppvispat                                                                                                                

ströbröd                                                                                                                

solrosolja till fritering

Gör så här

1. Buljong: Häll vattnet, i en kastrull, tillsätt buljongtärning, morot, selleri, potatis och lök. Låt buljongen koka i 30 minuter. Smaka av och späd ev. med lite extra vatten om buljongen är för salt.                    

2. Ris: Värm olivolja i en kastrull och fräs löken varsamt så att den blir genomskinlig utan att ta färg. Rör ner riset i kastrullen, häll i hälften av buljongen och späd sedan kontinuerligt med mer buljong. Rör om då och då. Koka riset på låg värme i cirka 15 -20 minuter. När riset är färdigt ska det vara lite klibbigt. Blanda i smör och parmesan, låt svalna. Blanda ris, mozzarella och skinka, smaka av med salt och peppar.                    

3. Panering: Häll ströbröd på en tallrik. Forma riset till bollar, rulla dem först i äggvispet och sedan i brödet så att det fäster runtom. Tillsätt lite mjöl i risblandningen om den känns för lös.                     

4. Fritering: Värm upp solrosolja i en stekpanna och fritera risbollarna tills de blir gyllenbruna runt om Lägg dem på hushållspapper för att rinna av.

Kommentera

Publiceras ej