Påskfirandet i Italien börjar veckan innan Påsk, på Palmsöndagen, la Domenica delle Palme. Då går man till kyrkan och hämtar en välsignad olivkvist, symbolen för fred, och hänger den hemma. Så följer den heliga veckan fram till Påsk. Skärtorsdagen och långfredagen är en vanliga arbetsdagar och firas bara i kyrkan.
Kyrkobesöken är viktiga och religiösa processioner förekommer i många städer och byar.  

På Påskdagen äter familjen en lång måltid tillsammans som ofta avslutas med Colomba Pasquale, ett bakverk i formen av en duva, och Prosecco (Italiensk champagne) att dricka till. Annandag Påsk, Pasquetta, firas också med familjen och vänner gärna med utflykter i naturen.  

Barnen får cellofaninklädda chokladägg med någon liten sak som överraskning inuti, typ kinderägg men större.

 

 
 
 
 
Den romerska varginnan i brons som finns på Capitolium är ursprungligen tillverkad av etruskerna.Den kompletterades senare i historien med tvillingarna Romulus och Remus och blev en symbol för staden Rom.  
 
Man kan knappast besöka Rom, Toscana eller Lazio utan att höra talas om etruskerna. Det har gjorts otaliga utgrävningar av deras boplatser och gravar. Bland annat deltog kung Gustaf den VI Adolf i utgrävningar vid Aquarossa, i närheten av Viterbo. De arkeologiska fynden visar på en högstående kultur och det finns en stolthet hos italienarna över alla dessa bevarade skatter från etruskerna. Överallt i landslkapet finns gravlämningar som gör historien ständigt närvarande. Många är de tombaroli, privata gravplundrare, som har gjort egna "utgrävningar" och försökt finna etruskiska skatter att sälja illegalt och berika sig med.
 
Jag har här försökt att samla information om etruskerna som kanske kan vara kul att ha med sig i mötet med Italien.
 
 
 
Etrurien, etruskernas land, fanns geografiskt mellan Florens och Rom. Det bestod av tolv stadsstater. Fem av dem låg i nuvarande Lazio; Veii (Veio), Caere (Cerveteri ), Tarquinii (Tarquinia), Vulci och Volsinii (Ovieto).  De övriga låg i nuvarande Toscana och delar av Umbrien och var Rusellae, Arretium (Arrezo), Vetulonia, Populonia, Clusium (Chiusi), Perusia (Perugia), Cortona och Volaterrae. Några av dessa avfolkades med åren och ersattes av andra orter så att antalet alltid var tolv. Varje stad hade sin egen kung och var självstyrande. Etruskernas makt var störst 600 – 500 f.Kr. Från år 396 f.Kr. då romarna intog den största av städerna, Veii, började nedgången av den etruskiska kulturen. Rom lade därefter under sig stad efter stad och år 250 f.Kr. var hela Etrurien intaget av Rom.

Det finns flera teorier om etruskernas ursprung.  En teori som lagts fram av Herodotos, historieskrivningens fader, på 400-talet f. Kr. var att etruskerna på grund av hungersnöd utvandrat från Lydien i Mindre Asien. En annan grek, historieskrivaren Dionysios, hävdade några århundraden senare att etruskerna var infödda i Italien. Moderna historiker har teorierna att de kom invandrade norrifrån eller att de var ett blandfolk.

Etruskernas språk har man inte lyckats tyda. Alfabetet liknade det grekiska men skrivsättet var från höger till vänster. Man känner idag till ungefär 9 000 etruskiska inskrifter, och man har sedan 1885 samlat dessa i ett stort vetenskapligt verk vid namnet Corpus Inscriptionum Etruscarum.

Grekerna benämnde etruskerna tyrsenoi eller tyrrhenoi och romarna kallade dem tusci eller etrusci. Ur dessa ord kan man härleda namn som Tyrrenska havet och Toscana.

Samhället bestod främst av gifta par. Kvinnorna var mindre till växten, ca 1,55 m, än männen, ca 1,64 m. Medellivslängden för kvinnor var 50 år. Etruskerna var ett förhållandevis jämställt folk där kvinnor och män var ute gemensamt på ceremonier och skådespel och låg till bords och åt tillsammans.

Kvinnornas kläder var färgstarka med broderier och lätta tyger. De färgade håret och bar stora smycken.

Etruskerna ägnade sig åt jordbruk och handel, som bedrevs till stor del till sjöss. De bröt koppar, järn och tenn och var skickliga på att bearbeta metallerna. Man odlade säd, vindruvor och oliver och födde upp får. De var duktiga på väg- och brobygge, att ta hand om vattenförsörjningen med dammar och cisterner och att bygga avlopp och torrlägga träsk.

Deras tro var fatalistisk. Tre huvudgudar dyrkades;  Tinia som jämställs med Jupiter, Uni med Juno och Menrva med Minerva. Dessutom fanns ett antal andra gudar med grekiska och romerska motsvarigheter.

Sina städer byggde de på kullar efter system med två korsande huvudgator, ofta med tre portar och stadsmur. Utanför städerna låg gravstäderna – nekropolerna – av olika typer; uppbyggda hus som i Cerveteri (Caere), utgrävda i jorden som i Tarquinia eller som uthuggna gravrum i tuffklipporna som finns utbrett utanför de små städerna norr om Rom. I många gravar finns målningar som under den tidiga etruskiska epoken hade naturmotiv och skildrade fest och lek, medan de yngre gravdekorationerna är fyllda av monster med ormar i håret, demoner och blodiga massakrer. Det finns också sarkofager med skulpterade lock bevarade.

Etruskernas tempel byggdes av soltorkat tegel och kolonner av trä, prydda med färgglada terrakottaornament och skulpturer på taket. Det största etruskiska templet Jupitertemplet byggdes på Capitolium i Rom, och invigdes i slutet av 600-talet f.Kr. Det hade tre kammare och öppna flyglar, och tre rader av pelare på framsidan.

Rekonstruktion av Jupitertemplet 

Många föremål finns bevarade från etruskerna. Speciella är de i svart blank keramik, bucchero, som finns att se på de många etruskmuseerna. De främsta museerna är Museo Nazionale di Villa Giulia i Rom och Museo Nazionale Tarquiniese i Tarquinia. I filmerna nedan får vi se samlingarna på dessa museer.  
 
 
 
 
 
Leonardo da Vincis väggmålning, Il Cenacolo Vinciano, den sista måltiden, finns att se i matsalen i klosterkyrkan Santa Maria delle Grazie i Milano. Motivet som är Jesus´ sista måltid med sina lärjungar utspelar sig på skärtorsdagen.

Leonardo målade tavlan under åren 1494-1498 genom att använda en ny torr teknik istället för den traditionella freskmålningen på väggar. Originalfärgerna har genom åren försvunnit och många försök till hållbara restaureringar har gjorts, senast 1999.

Du måste förboka guidad visning i god tid för att få se målningen. Grupper om max 25 personer åt gången får tillträde. Här kan du få en snabbvisning in Italiano på 2 minuter:

Både målningen och klosterkyrkan finns med bland UNESCOs världsarv.

 

Italiens premiärminister sedan 22 februari i år då han efterträdde sin partikamrat Enrico Letta. Renzi är 39 år, har varit borgmästare i Florens under åren 2009-2014. Han har en bakgrund med en tidig karriär i scouterna, juridiska studier vid universitetet i Florens och arbete på en pr-byrå. Han är gift sedan 1999 och har tre barn. Hans regering består nu av 16 ministrar, varav för första gången hälften är kvinnor, hälften män.
 
 
Renzi regerar utan att ha majoritet och han är inte heller vald av italienarna utan är utsedd av president Napolitano. Det politiska fältet att hantera som koalitionspartner är den nya grupperingen av högern, Nuovo Centro Destra,  och oppositionen Forza Italia med en fortfarande aktiv Berlusconi och Femstjärnerörelsen, som representerar cirka 25 procent av väljarkåren och leds av komikern Beppo Grillo. Bland de planerade reformerna finns minskade skatter för företag och privatpersoner, utökat försörjningsstöd och åtgärder för att främja sysselsättningen. Han vill också minska antalet parlamentariker, sänka deras arvorden och avyttra parlamentarikernas tjänstebilar.
 
Matteo Renzi har ett snabbt tempo och lägger fram nya reformförslag med korta tidsplaner. Han citerar Walt Disney: ”Ett datum är allt som skiljer en dröm från ett projekt.” och hans motto är ”Adesso!” – Nu!
 
Matteo Renzis egen hemsida: http://www.matteorenzi.it/