Miljön i filmen Cinema Paradiso är den lilla staden Palazzo Adriano som ligger i bergen söder om Palermo på Sicilien.
 
 
 
Vi kom söderifrån och körde länge på de smala vägarna i ett ödsligt och vackert berglandskap med målet Palazzo Adriano. Det kändes mycket avlägset och svårfunnet. Vi pratade i bilen om de osynliga städerna som ligger alldeles intill vägen men skyms av höjder och bergstoppar och rätt som det var såg vi Palazzo Adrianos bebyggelse breda ut sig mellan bergskullarna.
Här bor bara cirka 2500 invånare men är ändå en egen kommun.
Länk till kommunens hemsida: http://www.comune.palazzoadriano.pa.it/
 
 
Vi parkerade vid torget Piazza Umberto och genast vi gick ur bilen blev vi hjärtligt välkomnade och infångade av två kommunanställda kvinnor. De bjöd oss in i det lilla filmmuseet av Cinema Paradiso som ligger intill torget, och berättade om staden. Vi skulle absolut skriva i gästboken och fotograferas tillsammans med dem. De var mycket vänliga och vi kände oss väldigt VIP och snart förstod vi att det var sällan det kom turister hit. De ville veta var vi hört om staden och hur vi hade hittat dit. På knackig italiano berättade vi att vi sett filmen Cinema Paradiso och ville se det fina torget och staden där den spelats in. Efter att vi bytt adresser frågade vi efter ett matställe. Det var på eftermiddagen och ännu inte öppet för kvällen, men efter ett telefonsamtal guidades vi till en av stadens två restauranger som öppnade för oss. Vi beställde in flera lokala rätter för att återgälda vänligheten, när nu kocken ändå var på plats.
 

 
Efter någon vecka hemma fick jag ett stort paket med turistinformation och en bok om Palazzo Adriano från de båda kvinnorna. Vilka stolta ambassadörer för sin kommun!
 
Se en liten film om staden och museet : https://www.youtube.com/watch?v=DU8M8gTuy5E (5 minuter)
 
 
 
 
 
 
En härlig film från 1988 av Giuseppe Tornatore om vänskap och filmens betydelse. Handlingen utspelas i den lilla staden Palazzo Adriano på Sicilien där regissören Salvatore Di Vita växte upp under smeknamnet Toto. Han höll till på biografen Paradiso hos Alfredo, filmmaskinisten, och blev hänförd av filmens magi. Totos pappa var borta i kriget och Alfredo blev som en fadergestalt för honom.
Innan filmerna visades för publiken censurerades de av stadens präst, Fader Adelfio. Han satt i biosalongen och såg hela filmerna och vid kärleksscenerna plingade han i en klocka så att Alfredo kunde klippa bort de olämpliga delarna. Alla dessa filmsekvenser samlade Toto och klippte ihop till en film. I Cinema Paradisos slutscen kan vi se alla de förbjuda kyssarna: https://www.youtube.com/watch?v=BW_-0H_u3RQ
 
 
 
 

Det är 25 år sedan filmen hade premiär och den är fortfarande en klassiker.
 
 
Det blev ett kort besök i Palermo, den största staden på Sicilien, med drygt 720 000 invånare. Vi parkerade bilen en bit från centrum och vandrade omkring en eftermiddag för att uppleva atmosfären. Det mest imponerande var träden i parken, där vi pausade och åt vår matsäck.
 

Vi besökte den botaniska trädgården och en marknad. Vi såg vackra kyrkor och fontäner. Ett flerfamiljshus med imponerande balkongarkitektur blev en speciell bild.
 

Det  blev bara en doft av Palermo som jag skulle vilja utforska mer. Om jag återvänder dit vill jag också passa på att besöka den lilla staden Monreale som ligger 7 km söderut för att där se katedralen och klostret som ska vara mycket vackra.
 

Den lilla staden Cefalù med sina 15000 invånare ligger 7 mil öster om Palermo. Mitt i staden finns det en fin sandstrand. Sommartid är det gott om turister men de dominerar inte helt utan bland de små gränderna pågår också ett vardagsliv. Det finns två huvudgator Corso Ruggero och Via Vittorio Emanuele och ett gytter av smågator.
 
 
Vid Piazza Duomo ligger den stora katedralen från 1100-talet som är byggd i normandisk stil. Katedralen är rikt utsmyckad invändigt med bland annat mosaiker.
 

Bakom katedralen reser sig La Rocca med sina 270 meter höga klippa. Där uppe får man en vacker vy över staden och vattnet. Där finns ruinen från ett antikt tempel tillägnat jaktens gudinna Diana. Högst upp på toppen ligger ruinerna av en borg från1200-talet. När vi var där och traskade brann det i buskarna och helikoptrar höll på med släckningsarbeten så det blev det starkaste minnet från La Rocca.
 
 
I detta youtubeklippet får du ett fint bildspel över Cefalù:
http://www.youtube.com/watch?v=8t5bm5sIoRc
 
 
Här bodde vi i en olivlund strax väster om Cefalu på Siciliens nordkust. Vi hade rest med Ryanair, kommit fram till Palermo, efter en mellanlandning i Stansted, och hyrt bil och sedan tagit oss hit. Det var en vacker plats med olivträdet framför huset.
 
 
 
 
Vårt bad låg en 10 minuters promenad nedanför. Vi kunde alternera mellan stranden och en privat pool som vi glatt badade i utan att be om lov.
 
 
 
På avstånd såg vi in mot Cefalu med klippan som reser sig över bebyggelsen.
 
 
 
När vi ändå är i närheten så kan det vara kul att testa ärligheten i Bocca della verità, Sanningens mun. Du hittar den vid ingången till kyrkan Santa Maria in Cosmedin, som ligger alldeles norr om Circus Maximus. Den antika marmorplattan med detta läskiga ansikte har funnits här och tillhört kyrkan sedan 1400-talet. Redan då användes sanningskontrollen. Det går till så att man sticker in handen i munnen på marmoransiktet. Är du en hederlig själ kan du dra tillbaka den hel och fin, om inte så har du en hand mindre. Här köar turister för att göra sanningskontrollen och bli fotograferade med handen inne i gapet och det är lite roligt om man inte tror att ledenden är sann....
 
 
 
Kyrkan Santa Maria in Cosmedin sedd från den lilla parken med det vackra antica rundtemplet Hercules Victors tempel.