Med en liten buss från hamnen åkte vi på de slingriga och smala vägarna upp till byn Capri där vi fick byta till en annan liten buss vidare till Anacapri. Vi hoppade av vid Piazza Vittoria för att först besöka Axel Munthes Villa San Michele. En kort promenad under paraplyet, först uppför några trappor och sedan till vänster längs en smal gränd kantad med lyxbutiker, ledde oss till entrén.
1897 flyttade den svenske läkaren Axel Munthe in i Villa San Michele. Han förverkligade sin dröm om ett eget hem på ön Capri och levde och verkade på ön i många år. I Boken om San Michele berättar Munthe om faschinationen och längtan till Capri. Han skriver själv att berättelsen inte är självbiografisk även om många händelser stämmer med dokumenterad fakta om hans liv.

Axel Munthe donerade sitt livsverk Villa San Michele till Svenska institutet i Rom för att ”exempelvis genom att gratis eller mot lämplig avgift där upplåta bostad åt svenska studenter, konstnärer, forskare, journalister eller andra gäster, som kunna antagas dela mina känslor för Italien och den klassiska kulturen samt den humanistiska forskningen överhuvud.” (Axel Munthes testamente, vidimerad avskrift på Villa San Micheles arkiv)
När Stiftelsen San Michele antar sina stadgar den 16 juni 1950 förtydligas syftet till ”att främja och fördjupa Sveriges kulturella förbindelser med Italien och befordra desamma i ömsesidig riktning.” (kopia ur Villa San Micheles arkiv)
Se hemsidan: http://www.villasanmichele.eu/sv/valkommen

I Boken om San Michele berättar Munthe om det strapatsfyllda och mödosamma projektet att frakta denna fantastiska sfinx med båt till Capri. Sfinxen fick en sagolik utsiktsplats och blev för mig den vackraste minnesbilden härifrån.