21:00 på SVT1 direkt efter allsången! Det vill jag inte missa.
 
 
Det är så kul att få komma till Montalbanos Sicilien i nästan två timmar och följa med på hans detektivarbete som är mycket obyråkratiskt och oblodigt. Serien baseras på Andrea Camilleris manus. Camilleri är född 1925 och uppväxt i Porto Empedolce på sydkusten intill Agrigento som är en turistmagnet med sin Valle dei Templi -tempeldalen - från antiken. Där har jag vandrat omkring i sommarhetta i timmar och tittat på ruiner. Då hade jag ingen aning om att vi var så nära Porto Empedolce, som är Moltalbanos fingerade hemstad Vigata.
 

Valle dei Templi i Agrigento
 
 
Av en god vän som också är förtjust i Italien fick jag den fina boken Italiensk afton.
 
 
Den innehåller livets goda från Italien; matrecept och små berättelser från olika regioner tillsammans med opera. En cd medföljer med musik av kompositörerna Verdi, Rossini, Puccini och Leoncavallo.
 
Från Kanpanien finns ett recept på en delikat chokladkaka Caprese från Capri, som jag har testat att baka själv och också njutit av som efterrätt på restaurangen Figli di Papa då vi bodde över i Ravello på Amalfikusten. Se inlägg från 4 mars 2013. 
 
 
Det är alltså inte Insalata caprese med mozzarella och tomat! Enligt legenden tillkom receptet på 1920-talet, då tre maffiosi besökte Capri och Carmine Fiores restaurang. När kocken skulle tillaga den besällda chokladkakan glömde han i nervositeten att ta mjöl i smeten. Detta blev en hit och Caprese fanns därefter med på menyn.
 

Här är receptet som jag rekommenderar dig att testa:
 
200 g mörk choklad                        smälts i vattenbad med
200 g smör
250 g socker (ca 2,5 dl)                  siktas ner med
25 g kakao (ca 4 msk)                    under omrörning
200 g skalad och hackad mandel   rörs ner i smeten
5 ägg                                               ett ägg i taget rörs i
ev 1 msk rom                                   tillsätts
 
Grädda i 150 grader ca 1 timme i form med löstagbar kant. Kakan ska vara lite lös inuti.
Garnera med florsocker och servera med vispad grädde.
 
 
Benvenuti in serata italiana!