Pantheon - ett romerskt solur?

0kommentarer


För mig är Pantheon Roms mest sakrala byggnad. Den ligger i centrala Rom vid Piazza della Rotonda. Hit vill jag alltid återvända och sitta ner en stund och förnimma. Michelangelo lär har sagt att Pantheon är "ritat av änglar och inte av människor" och det är kanske det som känns.
 
Byggnaden har funnits där sedan cirka år 27 f. Kr., då den uppfördes av Agrippa. Cirka år 120 e.Kr. återuppbyggde kejsare Hadrianus templet och lät bevara inskriptionen ovanför ingången: M.AGRIPPA.L.F.COS.TERTIUM.FECIT (Marcus Agrippa, Lucius son, konsul för tredje gången, lät bygga detta).
Pantheon (av grekiskans pan, 'allt', och theos, 'gud') var under antiken ett tempel för de romerska gudarna och från 600-talet har byggnaden använts som kyrka, med namnet Santa Maria ad Martyres. Här ligger konstnären Rafael från Urbino och Italiens första kung Vittorio Emanuele II begravda.
 
 
Det enda ljusintaget är den cirkelformade öppningen i kupolens tak. Den är 9 meter i diameter. När det regnar in avleds vattnet från det välvda golvet.
Ett kort besök på Pantheon: http://www.youtube.com/watch?v=-_R7RK-hKiA
 
 
Ny forskning presenterar teorin att templet fungerat som en solur, där ljusstrålen belyste entré i det ögonblick kejsaren kom in i byggnaden, vid middagstid under vårdagjämningen. Romarna trodde att förhållandet mellan kejsaren och gudarna var som starkast då.
En liknande effekt med ljusstrålen som belyser entrén kan man se den 21 april, datumet då romarna firar Roms grundande. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wdFYvzJi_X8
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej